Vi vil gerne tilstræbe at fuldbrugsprøverne rundt om i landet bliver dømt så ensartet og jagtlig korrekt som muligt. Vi forventer derfor, at du som dommer vil læse dette igennem, inden du skal dømme næste gang.
En fuldbrugsprøve er en JAGTPRØVE og det er derfor vigtig at der hele tiden lægges vægt på helhedsindtrykket. Fordi en hund på et tidspunkt fejler, eller laver noget som ikke er helt korrekt, kan den godt på et senere tidspunkt forbedrer sin præstation. På en fuldbrugsprøve ser vi den gode all round hund som præsterer jævnt godt i alle discipliner. Den største fejl en hund kan begå på en fuldbrugsprøve er at miste sin effektivitet. Gør den det, afsluttes afprøvningen i den disciplin den er
ude i, men den fortsætter til de næste discipliner.
Vi bruger hele karakterskalaen 0 til 4. I reglerne er det godt beskrevet hvad hver karakter står for:
Karakteren 4 gives for den præstation, der helt lever op til reglernes krav. Arbejdet har fuldt jagtlig værdi.
Karakteren 3 gives for den præstation, som med få mangler lever op til reglernes krav. Arbejdet har god jagtlig værdi og indikerer, at hunden oftest løser opgaven tilfredsstillende.
Karakteren 2 gives for den præstation, som er behæftet med ikke ubetydelige mangler i forhold til
reglernes krav. Arbejdet har nogen jagtlig værdi men indikerer, at hunden oftest ikke løser opgaven
tilfredsstillende.
Karakteren 1 gives for den meget mangelfulde præstation. Arbejdet indeholder dog så mange elementer fra reglernes krav, at det ikke kan betegnes som helt uden jagtlig værdi.
Karakteren 0 gives for den uantagelige præstation, der på ingen måde opfylder reglernes krav. Hundens arbejde er uden jagtlig værdi.
Streg (-) gives i tilfælde, hvor hunden ikke bliver eller ikke har haft mulighed for at blive afprøvet i et fag. Dette vil kun være tilfældet i fagene MARKARBEJDE og RAPPORTERING, eller hvis hunden på grund af en skade må trækkes fra videre afprøvning. Der skal anføres en bemærkning herom på prøvebeviset.
Ræveslæb: Der udpeges et start/afleveringsområde for hundeføreren. Det er også indenfor dette område at ræven skal afleveres. Aflevering skal ske til føreres hånd. Lægger hunden ræven ved føreres fødder så denne skal række ud efter den, skal der trækkes point. Lægger hunden ræven indenfor det udpegede startområde, men så fører skal flytte sig for at nå den, gives karakteren 3, 2 eller 1. Hvis hunden ikke henter ræven, forlader ræven, eller smider den udenfor startområdet gives karakteren 0.
Har hunden gået 300 meter på sporet ud til ræven, apporteret denne og bragt den hele vejen tilbage
indenfor startområdet, men ikke leverer til føreres hånd, har det arbejde som hunden har vist alligevel
en jagtlig værdi og det skal den have en karakter for. Der må gerne bruges halsbånd på ræveslæbet.
APPORTERING VAND & LAND: Hvis hunden ikke finder og apporterer alle 3/4 stykker fugle/ande vildt, eller ødelægger et eller flere emner, skal den alligevel have point for det arbejde den har udført. Men den kan ikke præmieres da alle emner ikke er leveret, eller er så ødelagt at vildtet ikke kan bruges.
En hund der f.eks. ødelægger emne nr. 2, skal have lov at fuldføre sin opgave med den/de næste emner, den skal kun stoppes hvis den ikke længere er effektiv.
Eksempel: En hund henter første emne uden problemer. Nummer 2 kommer også hjem, men hunden er her meget støttet af fører og lyder ikke altid de kommandoer den får. Nummer 3 findes ikke og afprøvning stoppes, da den ikke længere er effektiv.
Hunden har jo hentet to emner så nogen jagtlig værdi har dens præstation, men den er mangelfuld. Derfor skal der gives karakter for det den har gjort, kan være 1, 2 eller 3. I stedet noteres det, at et emne mangler eller er ødelagt, og hunden kan derfor ikke præmieres.
Vi gør desuden opmærksom på, at reglerne omkring afstande ved apportering på vand skal overholdes. Det vil sige; den and der ligger længst væk, SKAL være mellem 50 og 70 meter fra start stedet. Det er prøveleder og dommers ansvar at dette er overholdt. Brug gerne Google Earth eller en afstandsmåler til at udmåle afstanden.
Remarbejde: På en fuldbrugsprøve er det hundens all round præstation der afprøves. Det kan derfor accepteres at sporfastheden ikke er så stor som det normalt forlanges på en 3t/400m, eller at den f.eks. pendler mere på sporet. Det vigtige er at den finder frem til dyret uden tab.
Rapportering: Hvis en hund ikke kan udrede rapporteringssporet efter to omstarter, (lyver eller ikke kan vise fører frem til dyret), SKAL hunden fuldføre rapporteringssporet i rem. Finder den her frem til dyret skal der kun gives karakter for remarbejdet og et 0 for rapporteringsdelen.
Får den, i udredningen af rapporteringssporet i rem et tab, får det betydning for hele karakteren for remarbejde.
Markarbejde: Hvis det ikke er muligt at afgive skud til fugl i forbindelse med en situation, eller ved forbi skud, skal der så vidt det er muligt kastes en fugl i forlængelse af situationen. Det er vigtigt at føreren får kaldt hunden ind, samt sat eller dækket denne af, inden en fugl kastes og der skydes igen. Her skal prøvelederen sørge for at der er et stykke fuglevildt (fasan eller agerhøne) i vel optøet stand, som kan tages med i marken. Man skal ikke tænke på at hunden måske får en chance
senere, da det jo ikke altid er tilfældet.
Knæk og bræk
FUV-udvalget
03-2025